بیش از ۷۰۰ هزار ورزشکار بدن‌ساز در آذربایجان‌شرقی فعالیت دارند

بیش از ۷۰۰ هزار ورزشکار بدن‌ساز در آذربایجان‌شرقی فعالیت دارند

رئیس هیئت بدن‌سازی و پرورش اندام آذربایجان شرقی گفت: جامعه ورزشی آماتور ورزش‌های بدنسازی و پرورش اندام، شاید به بزرگی مردم استان باشد، انتظار داریم حداقل ۷۰۰ هزار نفر در آذربایجان شرقی از خدمات ورزش‌های بدنسازی و پرورش اندام بهره‌مند شوند.

به گزارش روابط عمومی هیات بدنسازی و پرورش اندام استان به نقل از خبرگزاری تسنیماز تبریز، علی نیک رزم که از دوران نوجوانانی فعالیت ورزشی خود را در وزنه‌برداری آغاز کرده است، از سال ۱۳۹۲ ریاست هیئت بدنسازی و پرورش اندام آذربایجان شرقی را بر عهده داشته و همزمان مشاور رئیس این فدراسیون در امور مالی و توسعه ورزش همگانی است.

به منظور اطلاع از آخرین شرایط و مشکلات این رشته در استان آذربایجان شرقی و برنامه‌های هیئت استانی، با رئیس این هیئت گفت‌وگویی انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانیم:

تسنیم: در ۴ سال اخیر چه اتفاقاتی در هیئت بدنسازی و پرورش اندام آذربایجان شرقی رخ داده است؟

زمانی که ما هیئت بدنسازی و پرورش اندام را تحویل گرفتیم جزو ۱۵ هیئت ضعیف در رده‌بندی کشوری بود. متأسفانه علی‌رغم اینکه پتانسیل‌ها و قهرمانانی در تیم سایر استان‌ها داشتیم، برنامه‌ای برای تیم داری و توسعه ورزش قهرمانی با نام استان آذربایجان شرقی وجود نداشت.

زمانی که مسئولیت هیئت استانی را بر عهده گرفتیم، بحث استعدادیابی، کار روی پتانسیل‌های بومی و عدم وابستگی به مرکز استان را سرلوحه قرار داده و در سال نخست نیز نتیجه آن را گرفتیم. در سال دوم مسابقات کشوری قهرمانی پرورش اندام به میزبانی استان ما انجام شد. در دور قبلی که در رشت برگزار شده بود، تیممان در رده پنجم قرار گرفته بود اما این بار با حضور در رده سوم موفق شدیم ۳ ورزشکار نیز به تیم ملی پرورش اندام معرفی کنیم که آن‌ها هم توانستند عناوین خوبی کسب کنند.

سعی کردیم چرخه قهرمان سازی را ادامه دهیم و برای نخستین بار در تاریخ فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام موفق شدیم در مسابقاتی که به میزبانی استان آذربایجان شرقی و به مناسبت رویداد تبریز ۲۰۱۸ در سال ۹۷ برگزار شد، کاپ قهرمانی را که همیشه در اختیار تهران بوده، به خود اختصاص دهیم.

 تسنیم: سایر رشته‌های بدنسازی و پرورش اندام در آذربایجان شرقی چه شرایطی دارند؟

در رشته پاورلیفتینگ برنامه‌های خوبی انجام داده‌ایم که کسب نخستین مدال جهانی در مسابقات آفریقای جنوبی (سال ۹۳) توسط ورزشکاری از تبریز نشان‌دهنده همین مسئله است. مدال‌ها و عناوین مختلفی نیز در مسابقات آسیایی و بین‌المللی داریم.

در هر ماه حداقل یک مسابقه به صورت لیگ در این رشته که از سه شاخه پرس سینه، پاورلیفتینگ و حرکت‌های سه‌گانه و رشته تکلیفت تشکیل یافته برگزار می‌کنیم. آخرین مسابقه نیز روز جمعه هفته اخیر به میزبانی شهرستان اهر برگزار شد.

در این رشته صاحب‌عنوان هستیم و توانسته‌ایم بارها در مسابقات کشوری در رده‌های اول تا سوم قرار بگیریم. در اواخر سال ۹۵ مسابقات قهرمانی کشور پرس سینه در تبریز برگزار شد که توانستیم در بخش نوجوانان، جوانان و بزرگسالان رده نخست را کسب کنیم.

در رشته مچ اندازی نیز هم در بخش آقایان و بانوان جزو سه تیم برتر کشور هستیم و نیمی از سهمیه تیم ملی را به آذربایجان شرقی اختصاص داده‌ایم. ورزشکاران ما در هر رقابتی که شرکت می‌کنند، علاقه‌مندان و برگزارکنندگان مسابقات را به تحسین وا می‌دارند.

مسابقات قویترین مردان نیز بخش دیگری از برنامه‌های ما را شامل می‌شود که آخرین مسابقات مربوط به این رشته را به مناسبت رویداد تبریز ۲۰۱۸ با استقبال پرشور هم استانی‌ها در پارک ائل گلی تبریز برگزار کردیم. امیدوار هستیم همچون سال‌های گذشته نیز در این رشته قهرمانان خوبی به تیم ملی و ورزش کشور معرفی کنیم.

در رتبه‌بندی که در سال ۹۵ توسط فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام صورت گرفت، من را به عنوان تأثیرگذارترین فرد در ورزش پرورش اندام کشور معرفی کردند.

تسنیم: وضعیت آماری ورزشکاران و قهرمانان در سال ۹۲ و ۹۷ چه تغییری کرده است؟

اگر برحسب مدال‌ها وضعیت ورزشکاران را بررسی کنیم، در سال ۹۲ شاید ۲-۳ ورزشکار مدال‌آور در سطح ملی داشتیم که آن‌ها هم در قالب تیم‌هایی غیر از آذربایجان شرقی موفق به کسب مدال شده بودند اما امروز خوشبختانه قهرمانان ما در سطح جهانی شناخته شده هستند.

در مجمع سال ۹۲ دو قهرمان ملی به عنوان نماینده ورزشکاران حضور داشتند اما در آخرین مجمع که در امسال برگزار شد، دو قهرمان جهانی حضور داشتند. علاوه بر این امروز در سطح استان چند داور بین‌المللی داریم. پیش‌تر نه‌تنها داور بین‌المللی نداشتیم بلکه کرسی قضاوت در مسابقات ملی هم به داوران آذربایجان شرقی نمی‌رسید. علی‌رغم حضور در عرصه ملی و جهانی، سعی می‌کنیم استان‌های همجوار نیز از این داوران در مسابقات استانی خود استفاده کنند.

تسنیم: تعداد ورزشکارانی که در آذربایجان شرقی جزو مجموعه بدنسازی و پرورش اندام هستند، مشخص است؟

بدون احتساب هیئت فوتبال که به دلیل برگزاری مدارس فوتبال تعداد ورزشکاران بیمه شده آن بالا است، ما جزو ۳ هیئت ورزشی آذربایجان شرقی هستیم که بیشترین تعداد ورزشکار سازمان یافته را دارد.

در هر مسابقه ما بیش از ۲۰۰ ورزشکار حضور دارند که با توجه به شرایط این رشته، تنها ۲۰-۳۰ نفر از ورزشکارانی که در نیم سال نخست روی صحنه رفته‌اند، می‌توانند در نیم سال دوم نیز به رقابت بپردازند. بنابراین در رشته‌های زیرمجموعه پرورش اندام ما هر سال ۶۰۰ نفر آماده حضور در صحنه هستند.

در پاورلیفتینگ این آمار خیلی بیشتر است و هر ماه حداقل یک مسابقه در این بخش داریم که آمار ورزشکاران حرفه‌ای ما شاید بیش از ۷۰۰-۸۰۰ نفر به صورت حرفه‌ای در این رشته حضور دارند. در مچ اندازی بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ و در رشته قوی‌ترین مردان نیز با توجه به شرایط موجود، کمتر از ۶۰ نفر به صورت حرفه‌ای فعال هستند.

جامعه ورزشی آماتور یا کسانی که می‌خواهند رفته‌رفته به صورت حرفه‌ای وارد ورزش‌های بدنسازی و پرورش اندام شوند، شاید به بزرگی مردم استان باشد. انتظار داریم حداقل ۷۰۰ هزار نفر در آذربایجان شرقی از خدمات ورزش‌های بدنسازی و پرورش اندام بهره‌مند شوند.

تسنیم: سهم بانوان در ورزش‌های بدنسازی و پرورش اندام آذربایجان شرقی چقدر است؟

در سال ۹۴ به همت رئیس فدراسیون و تمام هیئت‌ها، ورزش بانوان به عنوان زیرمجموعه رشته‌های بدنسازی و پرورش اندام مطرح شده و با موافق وزیر وقت همراه شد. در این رابطه هم تبریز برای نخستین بار رده‌های مربی‌گری بانوان را برگزار کرده و کارت مربی‌گری آن‌ها صادر شد تا ۳۷ نفر به عنوان اولین‌ها وارد عرصه مربی‌گری شوند.

پس از این کلاس‌ها، سعی کردیم تیم مچ اندازی بانوان را تشکیل دهیم که این تیم ۲ بار راهی مسابقات کشوری شده است. در مسابقات کرمانشاه با توجه به بعد مسافت و سایر مشکلات جزو ۶ تیم برتر قرار گرفتیم. اما در مسابقات آذربایجان غربی توانستیم رتبه دوم را کسب کنیم.

فعلاً بانوان برای فعالیت در مچ اندازی مجوز دارند اما لباس‌ها برای مسابقات پاورلیفتینگ طراحی شده و به زودی فعالیت آن‌ها در این رشته نیز آغاز می‌شود.

تسنیم: هیئت بدنسازی و پرورش اندام چه برنامه‌هایی برای ۴ سال آتی دارد؟

پیش از این یک هدف بزرگ داشتیم تا کاری کنیم که متفاوت از برنامه‌های روزمره باشد. در همین راستا در سال‌های گذشته مسابقات جام سرداران شهید آذربایجان را پایه‌گذاری کردیم که برای نخستین بار در سال ۲۰۱۶ به میزبانی تبریز برگزار شد. این مسابقات جزو معدود مسابقاتی بود که مدال‌های آن از جنس طلا، نقره و برنز بودند.

در سال نخست استقبال خوبی از جام سرداران شهید آذربایجان صورت گرفت و خیلی‌ها انتظار نداشتند این مسابقات ادامه پیدا کند اما در سال دوم استقبال بیشتر شده و مسابقات سرداران شهید آذربایجان در سال ۲۰۱۷ به مسابقه‌ای بین‌المللی تبدیل شد.

امیدواریم با توجه به بین‌المللی بودن این مسابقه، پیش از پایان سال ۲۰۱۸، دور سوم این رقابت‌ها را برگزار کنیم. سعی ما این است که یاد شهدا را زنده نگه داریم و مسابقات نه‌تنها در تبریز بلکه در زنجان، اردبیل و … برگزار شود.

تسنیم: چه برنامه‌ای برای حضور در مسابقات بین‌المللی دارید؟

یکی از مباحثی که برای رسیدن به آن تلاش می‌کنیم، حضور در میادین بین‌المللی است که برای رسیدن به این هدف، مجوزهای لازم برای اعزام تیم به منظور حضور در مسابقات بین‌المللی را دریافت کرده‌ایم. از سوی دیگر می‌خواهیم مجری مسابقات در حوزه قفقاز شویم. متأسفانه علی‌رغم وجود پتانسیل‌های بالا، تیم‌های چندان قدرتمندی در این بخش نداریم.

با اجرایی شدن این موضوع، قطعاً می‌توانیم شاهد پیشرفت بیشتر ورزش بدنسازی و پرورش اندام در آذربایجان شرقی باشیم.

تسنیم: آذربایجان شرقی چند سهمیه در تیم ملی بدنسازی و پرورش اندام دارد؟

ما امروز ۱۰ ملی‌پوش در پرورش اندام داریم. این ورزش به‌گونه‌ای نیست که یک ورزشکار ۴ سال متوالی در تیم ملی باشد بلکه بعد از یک دور مسابقه، ورزشکاران باید استراحت کنند و این روند برای سایر ورزشکاران نیز تکرار می‌شود.

در مچ اندازی به صورت متوالی بیش از ۵۰ درصد نفرات ملی‌پوش از استان آذربایجان شرقی هستند.

تسنیم: پتانسیل‌های استانی چه سرنوشتی در بدنسازی و پرورش اندام آذربایجان شرقی خواهند داشت؟

اولین مورد مؤثر در تغییر روند ورزش بدنسازی و پرورش اندام آذربایجان شرقی، تمرکززدایی و دوری از مرکز استان بوده است. در واقع با توجه به پتانسیل شهرستان‌های آذربایجان شرقی توانستیم قهرمانان زیادی را معرفی کنیم.

سعی کردیم با کار میدانی و برگزاری مسابقات در شهرهایی غیر از تبریز، استعدادها را شناسایی کنیم.

علاوه بر استعدادیابی که با همراهی مربیان صورت گرفت، ورزشکاران استان را شناسنامه‌دار کرده و پایش نسبی انجام دادیم که اگر با اطلاعات پزشکی ادغام شود، می‌توانیم به اطلاعت بوم فیزیولوژیکی دست پیدا کنیم تا ببینیم چه شهرهایی در چه ورزش‌هایی می‌توانند نتیجه بهتری کسب کنند.

تسنیم: وضعیت باشگاه‌های بدنسازی و پرورش اندام در استان چگونه است؟

در آماری که اعلام شد و وزارت ورزش نیز آن را تأیید کرد، بیش از ۹۰۰ باشگاه فعال بدنسازی و پرورش اندام داریم که بیش از ۳۰۰ مورد آن مربوط به شهرستان تبریز است. یکی از اهداف ما مجوز دار کردن این سالن‌ها بود که امروز بیش از ۹۰ درصد این سالن‌ها مجوزهای لازم را کسب کرده‌اند.

تسنیم: چه تعداد از سالن‌های بدنسازی در آذربایجان شرقی برای بانوان خدمات ارائه می‌کند؟

تعداد انگشت شماری از سالن‌های ما ویژه آقایان است و خدمات اکثر سالن‌ها برای بانوان نیز ارائه می‌شود. با توجه به اینکه در کوران رقابت‌ها و برای آماده‌سازی پیش از مسابقات، ورزشکاران باید دو وعده در روز تمرین کنند، به همین دلیل حدود ۱۰ سالن را ویژه آقایان در نظر گرفته‌ایم.

معمولاً در تایم‌های صبح، سالن‌ها به بانوان اختصاص دارد و سالن‌های بدنسازی در ساعات بعد از ظهر در اختیار آقایان است. خوشبختانه خدمات ۴۰ سالن نیز به صورت اختصاصی به بانوان ارائه می‌شود.

تسنیم: سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در این ورزش چگونه است؟

در رابطه با کیفیت سالن‌ها دو مقوله امکانات فیزیکی و امکانات نرم‌افزاری مانند مربی موردبررسی قرار می‌گیرد. با توجه به تحولاتی که در ورزش استان صورت گرفت و رقابتی که بین باشگاه‌داران ایجاد شد، شاهد پیشرفت خوبی در ورزش بدنسازی و پرورش اندام بودیم.

اینکه فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام بنده را در سال ۱۳۹۵ به عنوان تأثیرگذارترین فرد این ورزش معرفی کرد، طرح ایده ورود به حوزه سلامت در کشور بود چرا که ورزش به خصوص ورزش‌هایی که ما پیشنهاد می‌کنیم می‌تواند در سلامت جسمی و فکری اعضای جامعه تأثیرگذار باشد.

این موضوع موجب افزایش جذب سرمایه بخش خصوصی شد تا امروز استانداردهای فیزیکی ما با استانداردهای بین‌المللی برابری کند. همیشه از مسئولان درخواست کرده‌ایم از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی که در ورزش هزینه کرده‌اند، حمایت شود. طبیعی است که بخش خصوصی به دنبال کسب درآمد باشد اما چه‌بهتر که این موضوع در راستای ارتقای سطح سلامت جامعه باشد.

در کنار این مسائل، دانش ورزشی ما توسعه یافت. امروز خوشبختانه بیش از ۵۰۰ مربی دوره‌دیده برای بدنسازی و پرورش اندام داریم که در سالن‌های بدنسازی فعالیت داشته و با به‌روزرسانی اطلاعات خود، به کارشان ادامه می‌دهند.

همکاری اعضای شورای شهر تبریز در صدور مجوز باشگاه‌های بدنسازی قابل‌تقدیر بوده است. شهرداری تبریز در برخی از پارک‌ها دستگاه‌های بدنسازی را قرارداده اما این دستگاه‌ها بدون متولی هستند و گاهی اوقات حرکات اشتباهی با آن‌ها انجام می‌دهند که ممکن است این مسئله به جای بهبود شرایط جسمی، موجب ایجاد مشکلاتی برای شهروندان شود.

بر همین اساس ما این آمادگی داریم تا مربیان حرفه‌ای را در کنار این دستگاه‌ها قرار دهیم تا مردم بتوانند به صورت رایگان و حرفه‌ای از این دستگاه‌ها استفاده کنند.

تسنیم: وضعیت برگزاری کلاس‌های مربی‌گری و داوری در آذربایجان شرقی چگونه است؟

با توجه به اینکه رده‌های آموزشی دارای سهمیه فدراسیون هستند، ما توانسته‌ایم ضمن استفاده از سهمیه استان آذربایجان شرقی، از سهمیه استان‌های همجوار نیز بهره‌مند شویم. ما امروز در حال برگزاری ۶ کلاس برای بانوان و ۳ کلاس برای آقایان هستیم. به صورت میانگین در هر سال ۱۰-۱۱ کلاس و دوره آموزشی برگزار می‌کنیم.

تسنیم: وضعیت قهرمانی آذربایجان شرقی و حضور نمایندگان استان در مسابقات جهانی تا چه زمانی بیمه شده است؟

با توجه به اینکه کارها به صورت زیربنایی انجام شده است، فکر می‌کنم پرورش اندام استان تا سال ۱۴۰۰ از نظر قهرمانی بیمه شده است. اگر این روند را ادامه دهیم، قطعاً با جانشین پروری می‌توانیم شاهد نسل‌های جدیدی از قهرمانان در این ورزش باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *